Kyberbezpečné léto: Jak chránit svá zařízení

16. září, 2024

Že by kybernetické hrozby měly prázdniny? Ani omylem. Právě v létě je podle průzkumu společnosti Baracuda 1 z 5 kybernetických útoků úspěšný, zatímco v lednu je to 1 útok z 80. Častěji s sebou nosíme pracovní notebook nebo telefon a stoupá i množství krádeží. Zabezpečte si svá zařízení a snížíte tak ztrátu svých cenných dat.

Tipy pro kyberbezpečné léto:

  1. Automatické odpovědi na e-mail: Nezmiňujte osobní a citlivé informace, jako jsou jména, e-maily, telefonní čísla nebo místo a délku pobytu na dovolené.
  2. Bezpečné ukládání zařízení: Notebook a další zařízení, která necháváte v kanceláři, vypněte a uschovejte.
  3. Zálohování dat: Před dovolenou si zálohujte všechna svá data.
  4. Aktualizace zařízení: Aktualizujte telefon a aplikace, aby se zabránilo phishingu.
  5. Silná hesla a dvoufázové ověření: Nastavte si silné heslo, dvoufázové ověření a biometrické zabezpečení na svých zařízeních, aby se nikdo nedostal k vašim datům.
  6. Lokalizace zařízení: Zapněte si na telefonu funkci „Najít moje zařízení”, která vám pomůže při jeho odcizení nebo na dálku vymazat obsah telefonu.
  7. Bezpečné Wi-Fi připojení: Nepřihlašujte se na nezabezpečené veřejné Wi-Fi sítě. Raději využijte takzvané VPN sítě a aplikace, které používají end-to-end šifrování, nebo mobilní data. Připojení k veřejné Wi-Fi, například v hotelu nebo na letišti, může být nebezpečné. Útočník může „odposlouchávat” váš datový tok nebo napodobovat známé Wi-Fi sítě, aby odcizil vaše hesla k účtům.
  8. Opatrnost při skenování QR kódů: Zkontrolujte, že URL adresa začíná protokolem „https” a je bez pravopisných chyb. Původní QR kód může být přelepený „škodlivým“.
  9. Vyvarujte se veřejným nabíječkám: Jejich kabely mohou přenášet i vaše data. Využijte raději svou powerbanku nebo zásuvku a vlastní nabíječku.
  10. Hotelové sejfy: Využívejte hotelové sejfy pro ukládání cenností.
  11. Rada na závěr: Fotkami z dovolené se pochlubte až po návratu, abyste předešli vykradení vašeho bytu nebo domu.

Těmito jednoduchými kroky můžete výrazně snížit riziko kybernetických útoků a užít si bezpečnou a klidnou dovolenou. Přejeme vám kyberbezpečné léto!

This will close in 0 seconds

Ověřeno MonsterInsights