Nejčastější typy podvodů: Jak se chránit před kybernetickými hrozbami 

3. října, 2024

Milí čtenáři, vítáme vás u série článků, ve kterých vás postupně seznámíme s deseti nejčastějšími typy kybernetických podvodů, které na nás číhají v digitálním světě. V každém článku se zaměříme na jeden konkrétní druh podvodu a nabídneme vám tipy, jak se mu bránit. Kyberzločinci neustále zdokonalují své techniky, a proto je důležité být o krok napřed! 

V tomto prvním článku si povíme o jednom z nejstarších, ale stále aktuálním podvodu – phishingu, tedy podvodných e-mailech, které jsou stále velmi aktuální. Tyto útoky vás mohou připravit o citlivé údaje, například přístupy do bankovnictví nebo údaje o platebních kartách. Pokud nebudete opatrní, mohou mít tyto útoky závažné následky. 

Co je phishing? 

Phishingové útoky jsou jednou z nejrozšířenějších hrozeb na internetu. Zločinci se snaží získat vaše citlivé údaje (řístupy do bankovnictví nebo údaje o platebních kartách) pomocí e-mailů, které působí velmi věrohodně a naléhavě vás žádají o okamžité jednání, jinak vám údajně hrozí zablokování účtu či jiné problémy. Jak ale phishingové e-maily rozpoznat? 

Jak odhalit phishingový e-mail: 

  1. Podezřelý odesílatel: Zkontrolujte, zda e-mailová adresa (část za „@“) odpovídá oficiální adrese dané společnosti. 
  1. Gramatické chyby v textu: Podvodníci často používají automatické překladače, což vede k chybám a zvláštním formulacím.  
  1. Časový nátlak: E-maily, které požadují rychlé jednání, jsou často znakem phishingu.
  1. Odkazy a přílohy: Buďte opatrní, neklikejte na neznámé odkazy a neotevírejte neznámé přílohy, které vás mohou přesměrovat na falešné webové stránky. 
  1. Podezřelé požadavky: Pokud někdo žádá o přístup k vašim údajům nebo peníze předem, zpozorněte.  

Phishing na sociálních sítích a ve videích 

Phishing se již neomezuje jen na e-maily. Podvodníci často využívají sociální sítě nebo videa, kde se vydávají za bankéře nebo policisty. Mohou vás přesvědčit ke kliknutí na škodlivé odkazy nebo k volání na podvodná telefonní čísla. 

Phishing ve firmách: BEC útoky 

Phishing je také hrozbou pro firmy. Tento druh phishingu, známý jako Business Email Compromise (BEC), je nebezpečný, protože podvodníci napodobují e-maily od vedoucích pracovníků a žádají o naléhavé převody peněz. Tento typ útoku může způsobit firmám obrovské škody.

Jak se chránit před phishingem? 

  • Nesdílejte citlivé údaje: Žádná seriózní společnost po vás nebude požadovat přihlašovací údaje prostřednictvím e-mailu. 
  • Ověřujte odesílatele: Vždy si ověřte, zda e-mail pochází od důvěryhodného zdroje.
  • Buďte opatrní při otevírání příloh: Podezřelé přílohy a odkazy mohou obsahovat malware.
  • Nenechte se tlačit do rychlého rozhodování: Vždy si ověřte pravost e-mailu, než na něj reagujete.
  • Aktualizujte svá zařízení: Pravidelné aktualizace softwaru a antivirové ochrany vám pomohou zůstat v bezpečí.
  • Buďte skeptičtí vůči „výhodným“ nabídkám: Pokud nabídka vypadá příliš dobře na to, aby byla pravdivá, pravděpodobně se jedná o podvod. 

Co dělat, pokud jste se stali obětí phishingu?

Pokud máte podezření, že jste se stali obětí phishingového útoku, je důležité jednat rychle:

  1. Kontaktujte svou banku či pojišťovnu, například ČSOB pojišťovnu, a informujte je o situaci.
  2. Změňte si hesla ke všem dotčeným účtům, ideálně pomocí silných hesel, která jsou pro každý účet odlišná.
  3. Sledujte své finanční transakce a buďte pozorní k jakýmkoli podezřelým aktivitám. V případě potřeby kontaktujte znovu svou banku.

Phishingové útoky jsou stále sofistikovanější, zejména díky využití umělé inteligence (AI). Proto je důležité zůstat neustále ostražití a chránit své osobní údaje. Máte-li jakékoliv pochybnosti, obraťte se na odborníky.

Co vás čeká příště?

Coalman radí: „Vždy si dvakrát ověřte, než někam kliknete. Buďte v digitálním světě ostražití a chráníte nejen sebe, ale i své blízké!“ 

V dalším článku se zaměříme na další typ podvodu – Podvodné SMS, známé jako smishing. Ukážeme vám, jak rozpoznat nebezpečné zprávy a co dělat, pokud nějakou obdržíte. 

This will close in 0 seconds

Ověřeno MonsterInsights